[...] związane z przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 dla zdrowia człowieka zostały dobrze udokumentowane w niezliczonych badaniach. Kwasy omega-3 możemy czerpać z tłustych ryb morskich, orzechów włoskich, siemienia lnianego, nasion chia, soi i warzyw liściastych. Warto jednak wspomóc się dodatkowo suplementacją wysokiej jakości kwasów omega 3.
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Z roku na rok rośnie wybór wszelkiego rodzaju odżywek białkowych, a wszystko to, by każdy mógł znaleźć odpowiedni wariant dla siebie. Stąd też zrobił się bum na odżywki oparte na białku roślinnym. Ostatnio głośniej się robi o białku grochu. Co sprawia, że jego popularność rośnie? Jakie przynosi korzyści? Podsumowanie Jeśli potrzebujesz wygody w [...]
Zanim na scenę wkroczyła nowożytna medycyna ze swoimi osiągnięciami w postaci leków, szczepionek etc. ludzie w inny sposób wspierali swoje zdrowie i witalność, bo wtedy jeszcze mało kto przejmował się problemem otyłości… Coleus forskohlii - Stan kości Starożytni z pewnością mogli mieć problem z oceną gęstości mineralnej kości. Być może z tego [...]
[...] idealnie sprawdza się podczas infekcji górnych dróg oddechowych, a także grypy. Może być stosowany codziennie jako element profilaktyki. Przygnębienie i dziurawiec W okresie, gdy nasze samopoczucie nie do końca sprzyja aktywności fizycznej, a wykonywana praca zawodowa dodatkowo wymaga dobrze funkcjonującego układu nerwowego, nie możemy sobie [...]
[...] J. i wsp. było określenie wpływu umiarkowanego spożycia piwa na funkcję odpornościową zdrowych osób dorosłych, z uwzględnieniem różnic między płciami. Po 30-dniowym okresie abstynencji alkoholowej, 57 zdrowych ochotników spożywało umiarkowane ilości piwa (330 ml dla kobiet i 660 ml dla mężczyzn, dziennie) przez 30 dni. Oceniano całkowitą [...]
[...] (uwarunkowania genetyczne) i poprzednie ciąże mogą ponad dwukrotnie zwiększać ryzyko pojawienia się żylaków u kobiet położenie geograficzne i specyficzna rasa długotrwałe siedzenie lub stanie (mechanizm: nadciśnienie żylne) wysoki wzrost (mechanizm: nadciśnienie żylne) palenie tytoniu (mechanizm: uszkodzenie śródbłonka żylnego) otyłość [...]
[...] pokarmowej. Podsumowanie Testy na nietolerancję są dla wielu ludzi dość kontrowersyjne, natomiast osobiście uważam, że zanim udamy się na badania, ponieważ zauważyliśmy u siebie kilkanaście symptomów, które pasować mogą do alergii bądź też nietolerancji pokarmowej, należałoby poczytać na temat laboratorium oraz zasięgnąć opinii na temat [...]
[...] powikłań, np. stanu przedcukrzycowego, udaru mózgu, przedwczesnego porodu czy niskiej masy dziecka po urodzeniu. Kwas foliowy to witamina B9, a jej suplementacja w okresie ciąży może pomóc w zapobieganiu nieprawidłowościom porodowym. Oczywiście dawka powinna być skonsultowana z lekarzem. Koenzym Q10 Koenzym Q10 (CoQ10) jest naturalną [...]
[...] wizerunek w social mediach. Wielu fanów ma do niego o to żal, a niektórzy sponsorzy zerwali z nim współpracę za brak aktywności. Niedawno Big Ramy w końcu po długim czasie opublikował aktualizację sylwetki i ujawnił swój plan na najbliższy czas. Aktualnie kontynuuje przygotowania do Mr. Olympia 2022, a w maju będzie gościem na Pittsburgh [...]
[...] lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso (kiełbasy, parówki, konserwy) wiąże się z [...]
Patrząc kilkanaście lat wstecz, chyba nikt nie spodziewał się, że suplementy diety staną się tak popularne. Jeśli spojrzymy na dane statystyczne, okaże się, że rynek suplementów diety w Polsce w roku 2011 był wart 2,93 mld złotych. Jednak już w ubiegłym roku ta wartość wzrosła do ponad 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów [...]
Uprawianie sportów siłowych przez wiele lat z dużym zaangażowaniem często kończy się na scenie, a scena ma taką moc, że kto raz się tam znajdzie, zawsze chce tam wrócić. Piotr jest dobrym przykładem. Starty w zawodach rozpoczął od kategorii kulturystyka klasyczna, poprzez kategorie „modelingowe”, odnalazł się w kategorii fitness [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
[...] i katabolicznych. Jednostka, która charakteryzuje owe przemiany, to ilość wykorzystywanej energii w kcal. Co ważne, reakcje anabolizmu i katabolizmu występują w tym samym czasie i w warunkach optymalnych się równoważą, co sprawia, że organizm człowieka jest w fazie homeostazy. Zazwyczaj masa ciała wtedy nie ulega zmianie, jak i kompozycja [...]
W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]
Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]
Cukrzyca zbiera krwawe żniwo, chorują na nią dziesiątki milionów ludzi. Oszacowano, iż w skali świata w 2019 r. choroba dotknęła 463 miliony osób, a chorować ma 578 milionów osób do 2030 r. i 700 milionów do 2045 r. Z cukrzycą związane są koszty szacowane w miliardach dolarów i setki tysięcy zgonów rocznie. Ponadto ma ona wpływ, chociażby na [...]